Най-добрата тема за разговор на първа среща

Консултации, 01.12.2017

Много хора мислят, че знаят какво да очакват от една първа среща, и понякога са прави. Физическата привлекателност е важна, особено в началото на една връзка. Ето защо и двамата участници отиват на първата среща в най-добрия си външен вид. Но първата среща включва както визуално възприятие, така и слушане.

Проучване на Мариса Т. Коен (2016 г.), проведено сред 390 предимно хетеросексуални респонденти внася светлина по въпроса с поведението на първа среща. Резултатите дават интересен поглед върху нещата, които двете страни си мислят на първото си излизане, докато преценяват отсрещния.

Според проучването на Коен при жените има по-голяма вероятност да използват поведенческата и вербална комуникация, за да преценят нивото на интерес на човека, с когото са излезли. Мъжете, от друга страна, не смятат тези сигнали като знак, че дамата не е заинтригувана от тях.

Жените (повече от мъжете) предпочитат оживения разговор. Според Коен това подсказва, че по-добре се възприемат мъжете, които могат да „поемат срещата в свои ръце“. Но по отношение на предсказването дали ще има втора среща проучването показва, че са важни и темите на разговор.

Темите на разговор са един от начините, по които индивидите преценяват нивото на интерес на човека, с когото са излезли на първа среща. Мъжете вярват, че партньорките им ги намират за привлекателни, когато насочат разговора към темата секс, а жените смятат, че мъжете ги намират за атрактивни, когато заговорят за бъдещи планове.

Но и двата пола постигат съгласие за най-важната тема на разговор: жената.

По отношение на разговорите, първата среща е за нея

Проучването на Коен показва, че успешните срещи се случват, когато жената има възможност да говори за себе си. И двата пола докладват, че са усетили свързване, когато жената е водела разговора, а мъжът е могъл да се включи, като коментира това, което казва дамата.

Предишни проучвания разкриват същото. МакФарленд (2013 г.) изучава романтичното свързване в рамките на хетеросексуалните бързи срещи и стига до интересни заключения: като цяло междуличностната химия е най-висока, когато жените са предмет на разговора, а мъжете демонстрират разбиране на жената. Свързването се получава чрез реципрочна координация на ролите, в която фокусът е жената.

Избягвайте огледалото за обратно виждане

Най-вероятно нямаме нужда от проучване, което да ни каже, че първата среща с нов партньор не е мястото, където да възхваляваме или да оплюваме предишните си връзки. Но все пак това се случва често. Понякога потенциалният партньор е наранен и въздиша по скорошна провалена връзка, която не може да се сдържи да не коментира. Други участници в първа среща обсъждат в детайли бившите си увлечения с цел да подобрят представянето си, но проучванията показват, че независимо от мотивацията, обсъждането на бивши любови не е печеливша стратегия.

Проучването на Коен показва, че жените приемат обсъждането на минали партньори от страна на мъжа като липса на интерес – което потвърждава това, че жените предпочитат тема на разговор да са те самите.

Не е необходимо да заливате отсрещния с въпроси, за да покажете интереса си или да го накарате да се открие пред вас. Най-добри отношения се постигат, ако изслушвате внимателно и реагирате на това, за което другият говори.

Първата среща не е интервю за работа

Някои хора, особено тези, които срещат затруднения в общуването, се подготвят за първа среща, като си правят умствен (а понякога дори разпечатан) списък с въпроси и теми на разговор. Набелязаните теми не са нещо лошо, но конкретните въпроси, въпреки че от време на време са необходими за разчупване на леда или за да поддържат разговора, могат да попречат на свързването.

МакФарленд открива негативна връзка между въпросите и свързването. В това проучване жените използват въпроси като опит да оживят замиращия разговор, а мъжете използват въпроси, когато нямат какво да добавят към разговора. За разлика от тези случаи, успешните срещи в това проучване се състоят от споделени разкази с голям емоционален заряд и по-малко въпроси.

Вълнуващото общуване с голям заряд

Общуването с голям емоционален заряд се свързва с вълнението. Проучването на МакФарленд открива, че взаимното вълнение се свързва с междуличностната химия, но се изразява по различен начин от мъжете и жените. Гласът на жените става по-писклив, докато мъжете започват да говорят по-силно и да се смеят.

Неочаквано откритие по отношение на протичането на разговора е това, че жените изпитват по-силно чувство на свързаност с мъжете, които ги прекъсват. При по-детайлно разглеждане изследователите обаче откриват, че тези прекъсвания не са, за да се смени темата, а за да подкрепят това, което казват жените, и да демонстрират разбиране. Тези прекъсвания включват изразяване на съгласие, споделяне на сходни преживявания или разширяването на идея, която жената споделя.

Последни думи: химия чрез разговор

Успешните връзки не могат да продължават, ако фокусът е само върху жената. Те включват взаимно възхищение, уважение и внимание. След първата среща слушането остава също толкова важно, ако не и по-важно от гледането. В продължение на процеса на ухажването химията чрез разговор продължава да надвишава стойността на външния вид и буди взаимно привличане чрез споделения опит.

По материали от: The Absolute Best Topic of Conversation on a First Date

Ако искаш да получаваш индивидуални предложения за подходящи за теб запознанства в Мачмейкинг, попълни или актуализирай своя Тест за съвпадения и маркирай в профила си, че си съгласен да получаваш информация от ClubR.

Коментари:

  • Десислава Рачевана 05.02.2018 в 16:04ч.
    Мисля, че на първа среща най-важната тема не съм аз или събеседникът ми, а как се изразяваме, каква енергия струи от нас. Темата може да е всякаква и докато говорим по нея, започват да си личат индивидуалните особености, темперамент, отношение към света, себеизразяване, интелект. Поздрав от мен и надявам се до скоро

КЛИЕНТИТЕ ЗА НАС

Беше чудесно и уютно събитие. Организаторите са прекрасни и умеят наистина да предразполагат.
08.04.2024, след бързи срещи 

Благодаря! Отлична организация от ваша страна.
28.03.2024, след бързи срещи 

Настроението беше супер. Запознах се с много нови хора.
07.03.2024, след парти за запознанства 

Много интерактивно събитие с интересни начини за запознанства освен стандартните бързи срещи. Много забавни игри имате :)
20.02.2024, след парти за запознанства